Přejít na obsah

Hlavní nabídka:



31.12.2022 - Silvestr v Národní domě






26.11.2022 - Vánoční jarmarky v Žihli a Odlezlích

Po  koronavirové pauze se do Žihle i Odlezel vrátily vánoční trhy. V pátek  25.11. to na žihelské návsi vonělo nejen svařákem, ale i pochutinami od  řeznictví pana Procházky a k dobré náladě vyhrávala kapela Proměny. Před  sedmou večerní pak s pásmem písniček a básniček nastoupily na jeviště  děti ze žihelské Základní školy. Společně s moderátorkou akce pak  rozsvítily vánoční stromeček, který se letos nachází v těsné blízkosti  kostela sv.Václava. A právě uvnitř kostela pak celou akci završil  koncert kapely Koledníci. V sobotu 26.11. pak podobnou akci zažila obec  Odlezly, kde byl navíc k vidění ještě živý betlém. Tamní jarmark se opět  nesl v charitativním duchu a na rehabilitační léčbu pro Andrejku a  Martinku se letos vybralo krásných 123 800,-Kč. Obě akce se těšily  velké účasti místních i přespolních návštěvníků.











17.11.2022 - Lampionový průvod

Ve  čtvrtek 17.listopadu 2022 pořádal Obecní úřad Žihle  již tradiční  lampionový průvod. Ten započal u RH Baru a vyrazil skrze  celou obcí až  dolů do prostoru před kostel sv. Václava. Zde si  účastníci průvodu  vyslechli českou státní hymnu, proslov starosty obce  Františka Procházky. Přestože nám počasí nepřálo, celou dobu pršelo, tak se sešlo opět velké množství účastníků. Na závěr u kostela všichni sledovali ohňostroj.









6.11.2022 - Panoramatický snímek Žihle

Po vykácení lesa nad Žihlí můžeme opět přinést po několika letech panoramatický snímek Žihle.






24.9.2022 - Komunální volby Žihle












Ordinační hodiny MUDr. Petr Gruber

POZOR ZMĚNA
Odpolední ordinace (14,00-18,00) se přesouvá z úterý na středu.
Ostatní ordinační hodiny zůstávají stejné v úterý i ve středu.











23.7.2022 - ČUNÍK OPEN 2022

Po roční pauze se opět konal tradiční turnaj ve čtyřhře. Nekonečně dlouhé klání vrcholilo až těsně před 21:00 a pro všechny to bylo vyloženě osvobozující. Nutno říci, že nás na několik minut zahnala dešťová přeháňka pod střechu a že řada zápasů byla velmi vyrovnaná a dramatická až do posledního "fiftýnu". Každopádně to všichni zvládli na 1 s *.
Turnaje se zúčastnilo 8 dvojic a byly rozděleny do dvou skupin:
1. Lukáš Praska, Pavel Sangl 2. Otto Huček st., Pavel Kolář 3. Pavel Churan, Lucie Churanová, 4. Jiří Sedlák , Tomáš Praska
1. Jaroslav Liška, Jiri Kohel, 2. Otto Huček ml., Jiří Procházka, 3. Milan Říha, Martin Niederle, 4. Lukas Razek, Jiří Staněk
Ve skupině se utkal každý s každým a první dvě dvojice postoupily do následného semifinále. Dvojice na třetím a čtvrtém místě se utkaly o celkové umístění s týmy z druhé skupiny.
Semifinálové páry tvořily: Rázek, Staněk - L.Praska, Sangl a T.Praska, Sedlák - Říha, Niederle.
Ve finále na sebe narazily dva neporažené páry Rázek, Staněk a T. Praska, Sedlák. Výsledkem 7:6 se z celkového triumfu radovali Lukáš Rázek a Jiří Staněk. Bylo to zasloužené vítězství obou dvou, kdy jeden vždy úspěšně doplňoval druhého a titul si za předvedený výkon po celý den právem zasloužili. Je zajímavé, že se dali dohromady až těsně před začátkem turnaje.
Třetí místo vybojoval pár Říha, Niederle po výhře 7:5 nad dvojicí L. Praska, Sangl.
O výborné pohoštění se celý den staral Daniel Churan - děkujeme.
Celkově se turnaj velice povedl a sluší se všem zúčastněným pogratulovat za výkony a poděkovat za účast.















6.8.2022 - Matračkyáda Přehořov

Opět nezklamala, výborná atmosféra, nádherné počasí a skvělí závodníci.
Bohužel závodili tak zběsile, že popraskaly všechny matrace a závod se dokončil pouze přeplaváním rybníka.








11.6.2022 - Dětský den na fotbalovém hřišti

Se konal,již druhý dětský den u nás v Žihli na hřišti TJ Slavoj Žihle,který pořádala paní Razkova s manželem a Slavojem Žihle.
Pro  děti bylo připraveno spousty soutěži,skákací hrad a největší radost  byla z příjezdu hasičů a psovodu. Hasiči nám v pěkném teplicku trošku  schladili naše deti vodou ze strikacek. Děti pri vstupu dostali  pitíčka,za soutěže spoustu sladkostí a na konci parek v rohlíku. Za vše  moc děkujeme naším sponzorům, jmenovitě Tj slavoj žihle, pan Randa  Remax,řeznictví u Procházku, manželé Lukáčovi a také naší  fotbalisté,kteří darovali pro děti sladké odměny. Přes velkou účast 120  dětí naši dobrovolníci zvládli vše na jedničku, za což jim všem moc  děkujeme a těšíme se na další ročník. Jsme moc radi ,ze se deti bavili a  určitě připravíme další akce. Samozřejmě jsme nezapomeli ani na rodiče,  pro ktere bylo připraveno občerstvení.
Vendula Rázková pořadatel.
Kdyby byly nějaké dotazy takmi můžete zavolat na 721643234.















7.-8.5.2022 - Národní pouť v Žihli

I v Žihli  jsme se konečně dočkali. Konečně kultura a společenská akce bez omezení.  Po dvou letech Národní pouť. S programem, ve kterém si každý našel to  své a osobnosti si na pódiu téměř nestíhali podávat mikrofon. Po  tradičním dopoledním průvodu a položení věnců u památníku obětem fašismu  vše odstartovala úderem druhé odpolední dechová kapela Kralovanka. Hned  po ní vtrhnul na jeviště Milan Pitkin a hodinu rozdával dobrou náladu  nejen anekdotami, ale i písněmi Waldemara Matušky, čímž nejednomu  divákovi vyrazil dech. To nejlepší z českých i světových muzikálů  přivezli manželé Jan a Magdaléna Urbanovi.
Tradiční prostor dostali také  místní děti - dvě taneční vystoupení nacvičil DDM Raketa. Plzeňská Chuť  si na žihelské pouti zahrála už podruhé, ale hned po ní už patřilo  podium hlavní hvězdě večera. Devadesátiminutový koncert nabídl žihelským  Petr Spálený se svou kapelou. Několik písní zazpívala i Miluška  Voborníková. Hit střídal hit a že je Spálený opravdovou legendou doložil  i fakt, že se s ním po koncertě fotili fanoušci bez rozdílu věku a  pohlaví. I další hodina byla nabita známými melodiemi. Tvorbu Michala  Davida přivezl jeho oficiální revival - Kroky Michala Davida. Celý večer  pak zakončila formace X-Cover v čele se žihelským rodákem Tomášem  Mouřencem. Končilo se po druhé hodině ráno, někteří však odcházeli do  postelí až za svítání. Celé dva dny svítilo sluníčko, střílelo se na  růže, létaly labutě, točilo se ruské kolo a bouralo se autíčky. Po dvou  letech vynucené pauzy opravdu pouť tak, jak se na severočeskou Žihli  sluší a patří.



FOTOGALERIE :












30.4.2022 - Stavění májky v Žihli







19.3.2022 - Obecní ples

I letošní Obecní ples byl po dvouleté  pauze poznamenán strachem a napětím, které ve společenosti stále panuje.  I tak si ale do místního Národního domu našlo cestu necelých 200  návštěvníků. Důvod k oslavě a návštěvě Národního domu byl hned dvojí -  sál se dočkal znovuotevření po další části rekonstrukce (nové parkety,  přísálí, výčep, bar i jeviště) a také 100 let výročí od položení  základního kamene této historické budovy. Celý večer hrála k tanci a  poslechu kapela Sebranka. Bohužel hlavní host večera - Karel Gott  Revival Morava se kvůli náhlému onemocnění nedostavil, ale přislíbil  účast na plese v roce 2023. V bohaté tombole se rozdalo necelých 300 cen  včetně hlavní výhry v podobě televizoru.








13.3.2022 - Mezinárodní den žen

Oslava MDŽ byla přede dvěma  lety, přesně 8.3.2020, poslední akcí v Žihli před vyhlášením plošného  lockdownu spojeného s covidem-19. A tak místní ženy letos využily  možnosti vyrazit za kulturou, hudbou a přáteli. Pravda, slavících žen  ubylo, přeci jen epidemie ještě zcela nezmizela a tak určitá míra  strachu zkrátka ještě přetrvává. Kdo ale dorazil, určitě se dobře bavil,  popovídal si, ochutnal víno, svařák nebo výborné koláčky a zatancoval  si i se samotným starostou obce za doprovodu kapely Sebranka.







13.3.2022 - Zájezd na komedii BLBEC K VEČEŘI







13.3.2022 - Oslava mezinárodního dne žen





19.3.2022 - Obecní ples






23.2.2022 - Pálení klestu

Myslivecký  spolek pravidelně jako každý rok, provádí brigády v okolí  Žihle a  samozřejmě v lese. K pálení klestu a úklidu paseky po těžbě  přiložili  ruku k dílu také SDH Přehořov, NHK Odlezly a Sáňkařský klub.








Nádraží v Žihli

V roce 2021 proběhla rekonstrukce nádraží v Žihli.

Stručný popis opravy :

Celková rekonstrukce – výměna krytiny, okna, venkovní i vnitřní omítky, podlahy, obklady, rozvody instalací, zařizovací předměty.
V přízemí se vybudovalo nové WC pro veřejnost včetně imobilního WC, vstup z čekárny přes mincovní automat.
Byla  provedena demolice navazující přízemní budovy (zdivo vykazovalo velké  množství trhlin), kde bylo původně umístěno WC pro veřejnost a zdroje  vytápění pro budovu.
Budova v provozu – nocležny pro zaměstnance Českých drah, dvě bytové jednotky, v přízemí pokladna.

Přinášíme fotodokumentaci od počátků do dnešního dne.





26.11.2021 - Vánoční jarmark a rozsvícení vánočního stromu v Žihli 26.11.2021

ZRUŠENO !!!





9.10.2021 - Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konané ve dnech 8.10. – 9.10.2021













18.9.2021 - Stavba lávky na Odlezelském jezeře

Sledge Club ze Žihle s dalšími kamarády stavěl lávku přes Odlezelské jezero.

V sobotu ráno byly odvezeny díly, ze kterých se na konci jezera na ostrůvku začala montovat lávka, která umožní turistům bez problémů obejít jezero, aniž by museli přeskakovat potok vytékající z Odlezelského jezera. Všechny díly se musely odnést na ostrůvek  a tam podle dokumentace složit. Nebylo možné celou lávku přenést přes vodu, tak byly složeny oba stojné díly, ustaveny na obou březích a následně dokončena podlaha.
Protože nebyl proveden statický výpočet pro tuto lávku, proto žádáme turisty, aby přecházeli lávku po jedné osobě. Na lávce budou doplněny cedule. "Vstup na vlastní nebezpečí" a " Pouze pro jednu osobu". Přejme si aby lávka sloužila co nejdelší dobu.

SLEDGE CLUB







28.8.2021 - Rock start festival

Rockovému festivalu v Žihli nepřálo počasí

Poslední  prázdninovou sobotu zavítal do Žihle putovní rockový festival Rockstart  a i letos přivezl zvučná jména. Příznivcům melodického rocku se na  žihelském Plivátku představila například plzeňská formace Semtex, hity  Katapultu zahrál Michal Šindelář a na svého bratra Jiřího hudebně  zavzpomínal také Milan Schelinger. Rodinný set písniček pak představila  téměř domácí Sebranka a k večeru pak zase přitvrdili Electric Therapy,  Pops a celý maraton následně zakončila kapela Děda Mládek Illegal Band,  jejíž frontman Mercí se předchozího ročníku z důvodu onemocnění covidem  nemohl zúčastnit. Nebýt nepřízně počasí, byla to opět jedna z dalších  vydařených akcí na zelené louce u místního rybníku.













7.8.2021 - Matračkyáda v Přehořově











17.7.2021 - Vystoupení  skupiny Candentis

17.7.2021 měl Jan Kulhánek vystoupení pro děti a ve večerních hodínách pro dospělé se skupinou Candentis








10.7.2021 - Workautové hřiště v Žihli

Dne 21.6.2021 bylo předáno naší obci firmou Enuma  Elis s.r.o., Praha do užívání nové hřiště „Fitness park“, které je  umístěno v těsné blízkosti fotbalového a víceúčelového hřiště v Žihli.
Celkové náklady na tento projekt byly ve výši 1.153.045,- Kč a od MMR ČR jsme obdrželi dotaci, která činila 807.101,- Kč.
Díky  této podpoře jsme tuto akci mohli dotáhnout do úspěšného konce a  věříme, že bude často a hojně využíváno našimi občany téměř všech  věkových kategorií a rozšíří možnosti sportovního využití v Žihli.










7.5.2021 - Položení věnců u památníku

7.5.2021 položili zástupci obce  alespoň symbolicky několik věnců a  květin ke společnému hrobu u  památníku obětem fašismu na žihelském  hřbitově. V následující dny pak  uctily památku i další žihelské  organizace a spolky.




Zima 2021 - Pálení klestu

Myslivecký spolek pravidelně jako každý rok, provádí brigády v okolí  Žihle a samozřejmě v lese. K pálení klestu a úklidu paseky po těžbě  přiložili ruku k dílu také SDH Přehořov, NHK Odlezly a Sáňkařský klub.






27.1.2021 - Fotografie Žihle v zimě


Panoramatické snímky

                       





12.1.2021 - Praktický lékař oznamuje

Obvodní lékař Dr. Gruber oznamuje, že od 12. ledna 2021 do 22. ledna  2021 je provozní a ordinační doba ordinace omezena pouze na vyřizování   akutních případů na  tel. 373 395 119.  







26.12.2020 - Přání

Přejeme všem návštěvníkům těchto stránek aby byl příští rok 2021 pro nás radostnější a mohli jsme na těchto stránkách informovat o zajímavějších akcích a ne jen o "Koronaviru".





23.12.2020 - Nová lávka u Odlezelského jezera

Pro millovníky přírody a hlavně Odlezelského jezera máme dobrou zprávu.
Sledge club (sáňkařský klub) v Žihli se rozhodli opravit již ztrouchnivělé a neexistující lávky u Odlezelského jezera a to při výtoku z jezera směrem na Mladotice.
Nejdříve opravili malou lávku na ostrůvek, který je tímto již přístupný a příští rok plánují postavit velkou osmimetrovou lávku, která se propadla a kdo chce obejít celé jezero, tak zde naráží na problém.
Přejme si aby tato lávka byla postavena co nejdříve, aby návštěvníci mohli bez problémů překročit stávající potok.






9.12.2020 - Otevírací doby


Pošta Žihle

PO 11:00 - 12:00, 13:00 - 18:00
ÚT 08:00 - 12:00, 13:00 - 15:00
ST 11:00 - 12:00, 13:00 - 18:00
ČT 08:00 - 12:00, 13:00 - 15:00
PÁ 08:00 - 12:00, 13:00 - 15:00
SO Zavřeno.
NE Zavřeno.


 
Úřední hodiny Obecního úřadu Žihle v době vánočních svátků:
 

 
21.12.2020   pondělí         8:00 – 11:00   14:00-16:00
 
22.12.2020       úterý                zavřeno
 
23.12.2020  středa         7:00 – 12:00
 
24.12.2020      čtvrtek            státní svátek
 
25.12.2020       pátek                státní svátek
 
28.12.2020  pondělí         7:00–16:30 (polední pauza 11:30-12:00)
 
29.12.2020       úterý                zavřeno
 
30.12.2020       středa              zavřeno
 
31.12.2020        čtvrtek             zavřeno
 
1.1.2020            pátek                státní svátek


Obecní knihovna Žihle

Pondělí8:30 - 11:3012:00 - 17:30
Středa10:00 - 11:3012:00 - 15:00
Čtvrtek8:30 - 11:3012:00 - 15:00
Pátek8:30 - 11:3012:00 - 15:00




29.8.2020 - Výsledky voleb do zastupitelstev krajů konané dne 2.10. – 3.10.2020



  









29.8.2020 - ROCKSTART FESTIVAL ROZTANČIL ŽIHLI

Po  všech zákazech, příkazech, nařízeních a covidech se v Žihli konala jedna  jediná letní akce, která měla do jisté míry vykompenzovat všechny  předešlé akce zrušené. Rozloučení s prázdninami se na Plivátku konalo v  rockovém stylu. Vystoupily kapely Lucie revival, Pilsen Queen Tribute  Band, X-Cover, Sebranka a Bára Zemanová se svou kapelou. Jedinou vadou  na kráse bylo zrušené vystoupení kapely Děda Mládek Illegal Band,  protože hlavní zpěvák kapely Mercí se potýkal s koronavirem. Akce  přilákala k žihelskému rybníku necelých 250 návštěvníků a dle ohlasů si  přítomní po dlouhé době užívali rockového nářezu dosyta.









13.9.2020 - Vítání občánků














5.9.2020 - Netradiční soutěž v požárním útoku












5.9.2020 - Myslivecká soutěž ve střelbě na asfaltové holuby a zajíce









1.8.2020 - Matračkyáda - Přehořov


V sobotu 1. srpna 2020 se na hasičské nádrži v Přehořově konal druhý ročník matračkyády, což je kombinovaný závod na nafukovacích lehátkách. Závod spočívá v přeplavání rybníku na lehátku, oběhnutí stromu na konci rybníku, přeplavání zpátky, udělat eskymáka upřestřed rybníku a zakončením vypití malého nápoje, to vše na čas. Letošnímu ročníku přálo velice pěkné počasí a vládla veselá nálada. Závod obhájil po loňském triumfu opět Zdeněk Smrt, který o pouhou vteřinu porazil Adama Worzischka, na třetím místě se umístil Lukáš Procházka. Chtěli bychom poděkovat obecnímu úřadu Žihle a uzeninám Procházka v Žihli za sponzorské dary. Samozřejmě i všem závodníkům a fanouškům za vydařenou akci. Těšíme se na příští ročník.

SDH Přehořov










20.6.2020 - Rybářské závody Odlezly - výsledky






8.5.2020 - Národní pouť 2020 zrušil Covid-19

"Taková  hezká pouť to mohla být," řekl by si leckdo při pohledu na oblohu a  teploměr v pátek 8.5.2020. Leč, osud a koronavir tomu chtěl, aby se  letošní květnové oslavy v Žihli nekonaly vůbec. A tak ve čtvrtek  7.5.2020 položili zástupci obce alespoň symbolicky několik věnců a  květin ke společnému hrobu u památníku obětem fašismu na žihelském  hřbitově. V následující dny pak uctily památku i další žihelské  organizace a spolky. Kompletní kulturní program se přesouvá na další  rok, takže kdo se těšil například na vystoupení Petra Spáleného nebo  kapely Kroky Michala Davida, už teď můžeme prozradit, že další Národní  pouť se bude konat v sobotu 8.května 2021.









16.4.2020 - Otevírací doba v Žihli v době koronaviru

Sběrný dvůr Žihle  - otevřeno sobota od 9.00 - 12.00

Česká pošta
Po-pá   8.00 - 12.00         14.00 - 16.00



Obecní úřad  od  20.4.2020
Pondělí a středa
7.00- 11.30          12.00 - 16.30

Praktický lékař dr. Gruber

Stejná ordinační doba, pouze v úterý je změna od 14.00 - 16.00
Doporučujeme pouze aktuní případy a omezení je v čekárně z důvodu odstupu 2 m.


Zubní lékařka MUDr. Tyrpeklová

Vážení pacienti,
Vzhledem k současné situaci pandemie COVID-19 pracujeme ve zvýšeném hygienickém režimu, abychom ochránili Vás i nás.
Postupně se snažíme navrátit do běžného režimu zdravotní péče.
Dodržujte čas předem domluveného objednání, aby v čekárně byl dodržován odstup min.2 metry
(stále platí omezení práce, při které se vytváří aerosol)
Žádáme Vás, pokud pociťujete jakékoliv příznaky onemocnění koronavirem, nebo máte zvýšenou teplotu,
popř. máte nařízenou karanténu, nebo jste v kontaktu s někým, kdo je v karanténě nevstupujte do čekárny.
Akutní péči i objednání předem konzultujte na tel. čísle 373 395 210.
Děkujeme za pochopení



1.4.2020 - Richard Polák, farář v Kralovicích

Milí občané Žihle a okolí,
Skoro ze dne na den se životy nás  všech velmi změnily. Vnímám tíži a náročnost současné situace. Řada lidí  je v karanténě, nemohou se stýkat se svými blízkými, mají o ně strach,  mnozí nemohou pracovat. Rád bych za naši farnost v Kralovicích nabídl  pomoc a naslouchal těm, kteří prožívají něco těžkého a potřebují se o to  s někým podělit.
Je moc důležité teď držet spolu a komunikovat.  Prosím každého, kdo by třeba měl nějaký ostych, aby ho odhodil. Rád budu  naslouchat každému, kdo mi zavolá, věřícímu i nevěřícímu. Komukoliv!  Volejte kdykoliv. Jsem pořád ve službě. S důvěrou Váš  

           Richard Polák, farář v Kralovicích  

                 Volejte na 734 264 664





OBECNÍ PLES
S ohledem na Ministerstvem zdravotnictví přijaté mimořádné opatření k ochraně obyvatelstva a prevenci nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID – 19 upozorňujeme, že
Obecní ples v náhradním termínu 4.4.2020 je ZRUŠEN.


 
Peníze oproti zakoupeným lístkům budou vraceny hotově na Obecním úřadě v Žihli, v úředních hodinách
PO: 8:00  – 11:00 hod.
ST: 13:00 – 16:00 hod.
nebo kdykoliv po skončení nouzového stavu.


 
Pro bližší informace volejte – 373 399 038 – p. Kašparová





8.3.2020 - Mezinárodní den žen




29.2.2020 - Dozpěvná Žihelského pěveckého smíšeného sboru





15.2.2020 - Hasičský ples








15.2.2020 - Divadlo pro děti pořádal Jan Kulhánek





18.1.2020 - Myslivecký ples












Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky